Nuffnang Ads

SAJIAN KAMI

BERITA-BERITA KASUS JENAYAH SEKSUAL DAN BERITA-BERITA SEMASA..

Ahad, 26 Mei 2013

Pemuda Pas minta Shamsul jangan berlagak hero depan perwakilan

Khairil Nizam Khirudin

SHAH ALAM - "Jangan berlagak hero depan perwakilan PKR dengan mencela presiden kami!"

Demikian tegas dan keras kenyataan Bendahari Pemuda Pas, Khairil Nizam Khirudin terhadap Ketua AMK, Shamsul Iskandar Mohd Akin.

Puncanya, Shamsul dalam ucapan di Kongres PKR kelmarin secara lantang telah mengkritik pimpinan Pas terutama presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang atas tindakan mengeluarkan watikah bertanding kepada calon parti itu yang terbabit isu pertindihan kerusi dengan calon PKR pada pilihan raya lalu.

Selain itu, Shamsul yang juga Ahli Parlimen Bukit Katil turut 'menegur' Abdul Hadi yang kononnya telah mencerca calon parti sekutu Pas (termasuk PKR) ketika pilihan raya itu.

Khairil Nizam berkata, Shamsul tidak seharusnya membuat kenyataan seumpama itu kerana beliau sendiri tidak faham makna tahaluf siyasi.

"Jangan jadikan tahaluf siyasi dan peluang menghentam Tuan Guru Abdul Hadi sebagai modal untuk berlagak hero di depan perwakilan AMK. Jangan cela Tuan Guru Presiden kami seolah-olah beliau (Abdul Hadi) bercakap mengikut nafsu ketika mengkritik," tegasnya.

Pemimpin muda Pas itu berkata, Shamsul bercakap seolah-olah tahaluf siyasi itu datangnya daripada PKR dan beliau pula mahu mengajar Pas mengenainya sehingga boleh menegur Presiden Pas.

"Jika Shamsul benar-benar 'faqih' (faham) mengenai tahaluf siyasi hingga berasa dirinya layak untuk menegur pemimpin Pas, saya persilakan beliau untuk bawa apa saja kajian oleh PKR dari segi usul dan kaedah fikah atau apa-apa justifikasi yang boleh membuktikan bahawa Pas sudah melanggar prinsip tahaluf siyasi.

"Saya teringin sangat nak tengok," katanya.

Mengikut Islam, tahaluf siyasi merupakan konsep atau perjanjian oleh dua pihak atau lebih untuk menjalin kerjasama menghadapi lawan.

Dalam ucapan dasarnya itu, Shamsul secara lantang menegur pimpinan Pas terutama Abdul Hadi yang dianggap jadi punca PR kalah di kerusi yang terlibat dengan isu pertindihan calon.(sh)

PENCARIAN DIBLOG INI

Arkib Blog

Anda juga perlu baca

Related Posts with Thumbnails

Pengikut

Test for your internet speed

Ads

Catatan Popular