Nuffnang Ads

SAJIAN KAMI

BERITA-BERITA KASUS JENAYAH SEKSUAL DAN BERITA-BERITA SEMASA..

Khamis, 20 Februari 2014

HEBOH CATUAN AIR: Perigi Hang Tuah tak pernah kering

MELAKA TENGAH - Walaupun negara dilanda musim kemarau sejak beberapa minggu lalu, namun air di Perigi Hang Tuah dekat Kampung Duyong, di sini, tetap tidak terjejas.

Penduduk, Junaidah Mamat, 39, berkata, sehingga ke hari ini, air Perigi Hang Tuah tidak pernah kering meskipun berlaku musim kemarau.

Menurutnya, ketika krisis air melanda Melaka pada 1991, perigi berkenaan tetap mempunyai air yang mencukupi malah tidak terjejas langsung.

“Pada masa itu, lebih 20 keluarga di kampung ini mendapatkan bekalan air dari Perigi Hang Tuah setiap hari.

“Ada juga mereka dari luar kawasan ini datang ambil air selain ada juga yang mandi di sini,” katanya.

Warga emas, Kintan Yon, 73, turut tidak menyangkal keistimewaan pada air Perigi Hang Tuah yang didakwa tidak pernah kering sehingga kini.

"Sejak dulu lagi, air Perigi Hang Tuah tetap sama dan tidak berubah, malah kejernihannya turut tidak terjejas selain pernah dijadikan air minuman kerana bersih.

“Sehingga kini pun, pelancong yang datang tidak ragu-ragu ambil air perigi terbabit dengan basuh muka mereka disebabkan airnya dingin dan menyegarkan,” katanya.

Berdasarkan maklumat, perigi ini dipercayai digali sendiri oleh Hang Tuah yang pada asalnya agak kecil tetapi lama-kelamaan ia menjadi besar.(SH)

PENCARIAN DIBLOG INI

Arkib Blog

Anda juga perlu baca

Related Posts with Thumbnails

Pengikut

Test for your internet speed

Ads

Catatan Popular