Nuffnang Ads

SAJIAN KAMI

BERITA-BERITA KASUS JENAYAH SEKSUAL DAN BERITA-BERITA SEMASA..

Sabtu, 29 Oktober 2011

Makanan Malaysia Populer di Brunei

Chef Haji Rostam diapit oleh pelayan RBC bergambar dengan mengenakan kebaya nyonya sambil memegang antara kuih tradisi dari Malaysia.




BANDAR SERI BEGAWAN - Populariti makanan Malaysia di negara ini telah terbukti buat kali keenam sejak ianya dipromosikan oleh Royal Brunei Catering (RBC) dalam tempoh lima tahun kebelakangan.

RBC mula mempromosi makanan Malaysia pada 2005 di Restoran Seasons dengan menyajikan makanan Malaysia asas diikuti pada 2007 dan 2008 dengan konsep yang sama, kata Pengurus Umum RBC, Haji Omar Ali Haji Mohd Daud pada pelancaran pesta makanan Malaysia di Restoran Airport hari ini.

Pada 2009, katanya RBC memfokuskan pada makanan Pulau Pinang dan pada 2010 pula, telah mengubah lokasi restoran ke Restoran Seasons dengan menumpukan makanan Johor.

RBC dengan kerjasama Suruhanjaya Tinggi Malaysia di negara ini dan Pelancongan Malaysia bercadang untuk mengetengahkan berbagai pilihan makanan Malaysia dengan menampilkan hidangan istimewa dari negeri-negeri Malaysia seperti nasi briyani Johor, ikan asam pedas Melaka, nasi ulam Kedah, mi goreng mamak Penang, rendang 'tok Perak, ayam masak putih Kelantan, kambing kurma Johor, kolo mee Sarawak, mi hokkein Ipoh, mi bandung Muar, pesembur Padang Kota, nasi dagang Terengganu dan banyak lagi.

Selain Restoran Airport, ujarnya RBC juga menyediakan menu ala carte sepanjang promosinya di Restoran Seasons seperti sup ekor lembu Bangsar, udang dengan bijirin, kambing shank briyani dan asam laksa Penang.

Promosi sehingga 9 November ini juga menyediakan hiburan buat pengunjungnya dengan mengundang dua artis Malaysia iaitu raja teh tarik Meor dan karikatur Jack.

PENCARIAN DIBLOG INI

Arkib Blog

Anda juga perlu baca

Related Posts with Thumbnails

Pengikut

Test for your internet speed

Ads

Catatan Popular