Nuffnang Ads

SAJIAN KAMI

BERITA-BERITA KASUS JENAYAH SEKSUAL DAN BERITA-BERITA SEMASA..

Isnin, 4 Mac 2013

Dua kampung lagi kena ceroboh


SEBAHAGIAN penduduk di Kampung Labian berkumpul di Dewan Embara Budi di Felda Sahabat, Lahad Datu semalam.

LAHAD DATU - Penduduk di Kampung Tanjung Batu dan Kampung Tanjung Labian di sini semalam gempar apabila menerima maklumat mendakwa sekumpulan 40 individu bersenjata mencurigakan yang menaiki dua buah bot mendarat di kawasan tersebut.

Kehadiran kumpulan yang didakwa mempunyai kaitan dengan pengganas Sultan Sulu tersebut kemudian dilaporkan oleh seorang penduduk berusia 36 tahun di sebuah balai polis di sini.

Sumber memberitahu, lelaki tersebut memberitahu dia menerima panggilan daripada seorang ketua kampung pada pukul 8.45 pagi semalam yang mendakwa melihat kehadiran sekumpulan lelaki yang menaiki dua buah bot besar kelmarin.

"Laporan itu juga menyebut lelaki bersenjata tersebut telah membeli makanan secara pukal sekaligus menggemparkan penduduk di dua buah kampung tersebut" katanya.

Sementara itu, seorang penduduk Kampung Tanjung Labian dikenali sebagai Ridal, 32, mendakwa, dia terdengar bunyi teriakan orang yang berlari menuju ke sebuah dewan.

"Kami kemudian nampak ada beberapa penduduk Kampung Tanjung Batu yang sama-sama menuju ke dewan. Mereka kata ternampak sekumpulan lelaki keluar dari kawasan ladang kelapa sawit menuju ke Kampung Tanjung Batu," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar ketika diminta mengulas mengenai perkara itu berkata, pihaknya sudah menghantar sepasukan anggota untuk memantau kawasan terbabit.

"Kita sedang menyiasat jika ada kumpulan yang benar-benar telah memasuki kedua-dua kampung berkenaan," kata beliau.

Bagaimanapun, menurut beliau, pada masa ini, keadaan di kedua-dua kampung itu terkawal dengan pasukan keselamatan sedang membuat kawalan rapi.

Dengan perkembangan terbaharu itu, pihak penceroboh kini telah masuk ke lima buah kampung dengan didahului Kampung Tanduo sejak 12 Februari lalu sebelum diikuti Kampung Seri Jaya, Siminul dekat Semporna dan Kunak.

Kampung Tanjung Batu dan Kampung Labian terletak kira-kira empat kilometer dari Kampung Tanduo.

Luas kawasan yang diceroboh kira-kira 500 meter persegi.

Ketika pertempuran antara pengganas Sultan Sulu dengan pihak polis di Kampung Tanduo, dua anggota polis Komando VAT 69 telah disahkan meninggal dunia. Mereka ialah Inspektor Zulkifli Mamat, 29, dan Koperal Sabarudin Daud, 46.

Zulkifli kemudian dinaikkan pangkat kepada Asisten Superintendan manakala Sabarudin pula mendapat pangkat Sarjan.

Tiga pula cedera iaitu Koperal Azman Ampong, 38, Koperal Mohd. Tarmizi Hashim, 32, dan Konstable Mohamad Qaiyumaiqal, 22.

Polis yang membuat serangan balas kemudian telah menembak mati seramai 12 orang pengganas.

Sementara itu di Kampung Seri Jaya pula, seramai enam anggota termasuk seorang pegawai disahkan meninggal dunia.

Mereka ialah Superintendan Ibrahim Lebar, 52; Lans Koperal Mohd. Azrul Tukiran, 27; Sarjan Abdul Azis Sakirun, 48; Koperal Salam Togiran, 42; Asisten Superintendan Michael Padel, 36, dan Sarjan Baharin Hamit, 49.

Jumlah pengganas yang dibunuh juga seramai enam orang.(kosmo)

PENCARIAN DIBLOG INI

Arkib Blog

Anda juga perlu baca

Related Posts with Thumbnails

Pengikut

Test for your internet speed

Ads

Catatan Popular