Nuffnang Ads

SAJIAN KAMI

BERITA-BERITA KASUS JENAYAH SEKSUAL DAN BERITA-BERITA SEMASA..

Khamis, 22 November 2012

Darjah kebesaran berharga RM200,000 di Kelantan

ABDUL HALIM menunjukkan akhbar yang memaparkan iklan ucapan tahniah kepada penerima darjah kebesaran Kelantan palsu di Kota Bharu semalam.

KOTA BHARU - Istana Kelantan mengesan perbuatan pihak tertentu yang menyamar sebagai Kerabat Diraja Kelantan dan cuba menipu orang ramai dengan mendakwa boleh mendapatkan pingat dan darjah kebesaran Negeri Kelantan.

Ketua Istiadat Kelantan, Datuk Abdul Halim Hamad berkata, pengurniaan pingat dan darjah kebesaran tersebut dijual dengan harga mencecah hingga RM200,000.

Beliau berkata, penjualan pingat dan darjah kebesaran tersebut bercanggah dengan Fasal (1) Perkara 43 Undang-Undang Perlembagaan Tubuh Kerajaan Kelantan (Bahagian Kedua) yang menyatakan hanya Sultan Kelantan yang berhak mengurniakan gelaran dan darjah kebesaran kepada individu-individu yang layak.

"Tiada mana-mana orang atau individu boleh mengurniakan Darjah-darjah Kebesaran Negeri. Pihak yang menganjurkan majlis tersebut telah melanggar Undang-Undang Tubuh Kerajaan Kelantan.

"Saya ingin tegaskan tidak ada mana-mana pihak diberi autoriti oleh Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V untuk pengurniaan Darjah Kebesaran dan melibatkan bayaran kewangan," katanya pada sidang akhbar di Istana Balai Besar di sini semalam.

Abdul Halim berkata, penjualan darjah kebesaran kepada individu dari dalam dan luar Kelantan itu mula dikesan pada akhir tahun lepas dan Istana Kelantan telah membuat beberapa laporan polis mengenainya.

Beliau berkata, ada pihak tertentu mendakwa dirinya adalah kerabat Diraja Kelantan dan telah mengurniakan pingat kepada beberapa individu termasuk dari Sarawak dan Kuala Lumpur.

Sehubungan itu, beliau menasihatkan rakyat Kelantan atau dari luar negeri ini supaya tidak terpedaya dengan kegiatan untuk menganjur atau menerima pengurniaan daripada mana-mana pihak selain daripada Istana Kelantan sendiri.

PENCARIAN DIBLOG INI

Arkib Blog

Anda juga perlu baca

Related Posts with Thumbnails

Pengikut

Test for your internet speed

Ads

Catatan Popular